Finance v matematice i v srdci ČNB

V prvním pololetí jsme v rámci Infor-Matického modulu „konverzovali“ v matematickém jazyce. Opáčko ze základní školy plus něco navíc. To máte: operace s výrazy, Viètovy vzorce, racionální čísla, převody jednotek, slovní úlohy, ochutnávky maturity, úlohy typu zebra, „jak moc umíš mocnit“ …

Ve druhém pololetí jsme šli s počty do praxe. Lenka Nováková z ČSOB a její kolegyně Adéla Kučerová si pro nás připravily tvorbu domácího rozpočtu. A došlo také na aktuální rozpočet Artionu! Příjmy ze státního rozpočtu, ze školného, z doplňkové činnosti, z šablon EU či z darů. A proti tomu náklady jako nájemné, energie, pomůcky pro výuku, vybavení nábytkem, spotřební materiál, rekonstrukce toalet, nová kuchyňka, pronájem pianina, registrace ochranné známky, splátky úvěru, mzdové prostředky a další.

Lenka nás pak vzala do srdce České národní banky. Podívejte se na fotky, co všechno jsme viděli, zažili i ohmatali!

Příští rok se zase na chvíli vrátíme ke „gramatice“ matematiky a v aplikační rovině propojíme geometrii s architekturou. I hudba je vlastně taková matematika v prostoru, v času, v barvě … Znáte Pythagorův monochord?

Matice zdar!

Chcete s námi zůstat 
v kontaktu

Pozvěte nás do své pošty a my vám jednou za čas pošleme
to nejzajímavější z ARTIONu.

Váš e-mail je u nás v bezpečí.

Sledujte nás

Na našem Facebooku a Instagramu se pořád něco děje.