Sametová!

I my, studenti Artionu, jsme v tento den vyšli do ulic. Tedy v roce 2023 … Nasát atmosféru oslav a také něco zjistit. Dohodli jsme se, že budeme zjišťovat povědomí lidí o 17. listopadu. Položili jsme jim několik otázek. Setkali jsme se s některými, kteří si tento den prožili, a strávili jsme s nimi dlouhé konverzace v krásné podzimní Praze.

Ačkoli mnoho z nás bylo zděšeno myšlenkou přijít za cizím člověkem a ptát se na důležité otázky, po několika pokusech jsme se osmělili a každý student se rozmluvil alespoň jednou. Setkali jsme se bohužel i s odmítnutím, někteří lidé nechtěli být na kameře, někteří nechtěli mluvit, a někteří se rozhodli pobavit nad naší snahou. Ale k našemu potěšení jsme potkali velké množství těch, kteří se rozpovídali.

Překvapilo nás, že někteří lidé znali datum 17. listopadu 1989, ale stejný den roku 1939 jim nic neříkal. Mnoho z nich šlo na oslavy pouze kvůli atmosféře. Pak jsme potkali lidi, kteří vyprávěli o jejich zážitku při Sametové revoluci, o jejich nadšení při naději na svobodu i o strachu z policistů a obušků. Vyprávěli, jak jsou šťastní, kde žijeme, a že celé naší generaci přejí odvahu bránit naši demokracii.

Vážíme si, v jaké svobodě a bezpečí žijeme, a že za ně vděčíme našim rodičům, dědečkům, prarodičům… Tak jim poděkujte i vy a někdy se zastavte a zeptejte se, co zažili, co si pamatují z dob komunismu, nebo možná i nacismu, nebudete toho litovat.

Z celého dne jsme pořídili zajímavé nahrávky a sestříhali krátký dokument.

Také jsme vytvořili leták, ve kterém jsme shrnuli to nejpodstatnější z tohoto významného dne. A rozdávali jsme symbolické růže.

Byl to neskutečný zážitek!

Chcete s námi zůstat 
v kontaktu

Pozvěte nás do své pošty a my vám jednou za čas pošleme
to nejzajímavější z ARTIONu.

Váš e-mail je u nás v bezpečí.

Sledujte nás

Na našem Facebooku a Instagramu se pořád něco děje.