Světový den diabetu

V listopadu jsme si připomněli další významný den týkající se našeho zdraví. 14. listopad je věnován velmi rozšířenému onemocnění Diabetes mellitus, známému také jako CUKROVKA. I na naší škole máme studenty s tímto onemocněním. V rámci projektu týkajícího se lidského těla jsme toto téma otevřeli, představili a sdíleli zkušenosti našich studentů.

Především zaznělo, že cukrovka je hlavně o disciplíně a o sebekontrole. Důležitá je osobní konzultace s diabetologem, který vám vyhovuje. Ten nastaví základní inzulín, základní principy stravování a režimu. Pak je vhodné docházet na nutriční terapii, kde obdržíte důležité informace o správné stravě a kaloriích, zkrátka jak tvořit jídelníček, aby byl vyvážený, aby byla glykémie kompenzovaná. Zároveň je také důležité naučit se koordinovat inzulín s pohybem.

Cukrovka je tedy hlavně o tom, jak správně jíst.

Při záchytu diabetu jsou nezbytná inzulinová pera a postupem času se přechází na inzulinovou pumpu, která posílá inzulin kontinuálně, což je jednodušší. Zatímco u inzulinových per je nutné dodržovat dané časy.

Ze sdílení studentů také vyplynulo, že život s cukrovou není žádná překážka, žádná tragédie. Žijí plnohodnotný život. Navíc si umí některé věci lépe zorganizovat, pochopili význam stravy a důležitost pohybu.  Pohyb je skutečně zásadní, protože napomáhá rychlejšímu vstřebávání inzulínu.

A na závěr jedna citace naší studentky, která dokresluje, jak důležité je o tomto onemocnění mluvit a šířit povědomí.

Z mé osobní zkušenosti mohu říci, že jsem se nesmírně dlouhou dobu styděla. Dovedlo mě to až do fáze, kdy jsem si myslela, že má jediná cesta je nepíchat si inzulín, že cukrovka sama od sebe zmizí. Opak byl však pravdou, jen se to zhoršovalo a po třech dnech mě v noci odvezla „rychlá“ a v tu chvíli jsem si uvědomila, že stydět se za cukrovku by mě stálo ve své podstatě život. Časem jsem si začala uvědomovat, že není žádný důvod se za to stydět. A že jediný, kdo se na to soustředí nejvíc, jsem já sama.

Chcete s námi zůstat 
v kontaktu

Pozvěte nás do své pošty a my vám jednou za čas pošleme
to nejzajímavější z ARTIONu.

Váš e-mail je u nás v bezpečí.

Sledujte nás

Na našem Facebooku a Instagramu se pořád něco děje.